Kako deluje akumulator? Praznjenje akumulatorja Kateri akumulator za moj avtomobil? Zgradba akumulatorja Varnost in ravnanje Primerjava cikličnih kapacitet Vgradnja in polnjenje akumulatorja VARTA® Powersports AGM Akumulatorji – terminologija, definicije in glosar
← Osnovno o akumulatorjih

Kateri akumulator za moj avtomobil?

Kako ugotovite kateri akumulator je ustrezen za vaše vozilo? Tukaj je nekaj hitrih namigov za pravilen izbor.

V navodilih vozila si preberite kakšna so navodila proizvajalca glede originalne opreme za:

Velikost akumulatorja – velikost akumulatorja, ki najbolj ustreza fizičnim dimenzijam vašega vozila. Veliko vozil ima na voljo več kot le eno velikost akumulatorja.

Cold cranking amps (CCA) - CCA je ključnega pomena za dobro sposobnost zagona. Gre za število amperov, ki jih lahko akumulator podpira za 30 sekund pri temperaturi 0 stopinj C, dokler napetost akumulatorja ne pade pod nivo, ko ni več uporaben.

Rezervna kapaciteta akumulatorja (RC) – pomaga napajati električni sistem vašega vozila, ko alternator izpade. Določa koliko minut lahko akumulator dovaja ampersko moč brez, da bi le-ta padla pod minimalno napetost, ki je potrebna za vožnjo vašega vozila.

Na splošno, za oboje CCA in RC velja, kolikor je številka višja, toliko bolje. Kakorkoli, če živite v hladnih klimatskih pogojih naj bo CCA pomembna pri izbiri akumulatorja. Nasprotno, če živite v vročih klimatskih pogojih, je lahko število CCA nižje.

Če iščete akumulator za globoko ciklične obremenitve za uporabo v plovilih ali za prosti čas, morate upoštevati tudi naslednje:

  • Vrsto opreme, ki potrebuje napajanje
  • Število amperov, ki jih potrebujete za oskrbo opreme
  • Število ur, ko boste opremo uporabljali

Pomnožite ampere z urami, da tako določite amper-ure ali AH, ki jih potrebujete.

Električna obremenitev opreme (amperi) x čas (ure) = AH

Primer: ribiški čoln

Luči 10 x 5 = 50

Električni motor 1 x 5 = 5

Naprava za iskanje rib 3 x 5 = 15

Radio 1 x 5 = 5

Skupaj = 75 AH*

*Iščite akumulator, ki vam bo zagotavljal zahtevano količino AH v določenem času in z določeno napetostjo.

Zaradi varnostnih razlogov, povečajte število AH za 20%.