Kako deluje akumulator? Praznjenje akumulatorja Kateri akumulator za moj avtomobil? Zgradba akumulatorja Varnost in ravnanje Primerjava cikličnih kapacitet Vgradnja in polnjenje akumulatorja VARTA® Powersports AGM Akumulatorji – terminologija, definicije in glosar
← Osnovno o akumulatorjih

Praznjenje akumulatorja

Če akumulator ne zažene vašega avtomobila običajno rečemo, da je "uničen", kar pa tehnično ni pravilno. Akumulator, ki je samo izpraznjen - ker ste pustili vklopljene žaromete ali pa je vaš alternator okvarjen - je možno ponovno napolniti do polne kapacitete. Akumulatorja, ki je na koncu svoje življenjske dobe, pa ni možno več zadostno napolniti, da bi le-ta lahko deloval s polno močjo. Potem je resnično “uničen” in ga je potrebno zamenjati.

Če je akumulator izpraznjen in ne "uničen", ga lahko "zaženete" z drugim popolnoma napolnjenim akumulatorjem. Okrog 30 minut vožnje boste potrebovali, da bo alternator akumulator popolnoma napolnil. Vendar, če je alternator ali pa kateri drug del vašega električnega sistema v vozilu okvarjen, potem akumulatorja ne bo možno ponovno napolniti in tudi v mehanični delavnici ali na servisu to ne bo možno. Torej, če se vaš akumulator vedno znova izprazni, preverite najprej električni sistem v avtomobilu, preden ga zamenjate. Kar je na prvi pogled videti kot težava z akumulatorjem, je v bistvu lahko težava z električnim sistemom. Če imate v vašem električnem sistemu slabo komponento, bo le-ta izčrpavala vaš nov akumulator, vi pa boste vedno znova ostali na cesti.