Starejši moški na črno-beli fotografiji

Zgodovina blagovne znamke VARTA® (1887-1909)

Sodobni akumulatorji VARTA® svojo napredno tehnologijo, zmogljivo delovanje in odlične servisne storitve po vsem svetu zagotavljajo že več kot 100 let.

1887: Adolf Müller se z blagovno znamko VARTA® poda na pot do uspeha

V letih okrog 1880 se povsod širi duh inovacij in s seboj prinaša številne tehnične izume, vključno z motorjem z notranjim izgorevanjem, rentgen in električno luč, ki spremenijo vsakodnevno življenje. Eden med prvimi pa je bil tudi Adolf Müller ustanovitelj podjetja Büsche & Müller v mestu Hagen, v Nemčiji, ki je tlakoval pot za prihodnost znamke VARTA.

1890: AEG & Siemens invest

Ker sta si podjetji AEG in Siemens prizadevali izdelati polnilce, ki so ključna komponenta akumulatorjev, sta se odločili investirati v predhodnika znamke VARTA, to je podjetje Büsche & Müller. Rezultat tega so poimenovali Accumulatorenfabrik AG (ali na kratko AFA).

1893: VARTA baterije so poganjale prve električne avtomobile v Nemčiji

Vozilo Baker ‘Runabout’, prvo vozilo, ki ga je Thomas Edison kupil in vozil, postane prvi ameriški električni avtomobil, ki ga je Nemčiji predstavil Adolf Müller. In kar je zelo ustrezno, poganjali so ga akumulatorji prednika znamke VARTA, to je AFA.

1904: Rojeno je ime VARTA

Podjetje AFA ustanovi svojo blagovno znamko VARTA, prvotno za proizvodnjo majhnih, prenosnih svinčenih akumulatorjev, ki se uporabljajo za zagon motorjev in tako postane z uvedbo teh akumulatorjev ročni zagon motorjev stvar preteklosti. Ime VARTA je okrajšava za Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren, kar v prevodu pomeni prodaja, polnjenje in popravilo prenosnih akumulatorjev.

1905: Nočna vožnja postane bolj varna

Ker se vozniki vedno bolj podajajo na ceste tudi ponoči, dobavlja VARTA prve akumulatorje za osvetlitev avtomobilov.

VARTA® Iskalnik akumulatorjev


Ste strokovnjak? Uporabite naše napredno iskanje na VARTA Partner Portal.

VARTA® Iskalnik trgovcev

Poišči druge trgovce