Kako deluje akumulator? Praznjenje akumulatorja Kateri akumulator za moj avtomobil? Zgradba akumulatorja Varnost in ravnanje Primerjava cikličnih kapacitet Vgradnja in polnjenje akumulatorja VARTA® Powersports AGM Akumulatorji – terminologija, definicije in glosar
← Osnovno o akumulatorjih Transportni trak z dvema vrstama akumulatorjev VARTA®

Kako deluje akumulator?

Akumulator shranjuje elektriko za prihodnjo uporabo. Iz kemične reakcije razvije napetost, ki nastane ko se dva različna materiala, kot sta pozitivna in negativna plošča, potopita v elektrolit, raztopino žveplene kisline in vode. V tipičnem svinčeno-kislinskem akumulatorju znaša napetost 2 volta na celico. Elektrika teče iz akumulatorja kakor hitro se vzpostavi krogotok med pozitivnimi in negativnimi terminali. To se zgodi, kadar je katerikoli porabnik, ki elektriko potrebuje, kot je npr. radio, povezan z akumulatorjem.

Večina ljudi ne razume, da svinčeno-kislinski akumulator deluje v nenehnem procesu polnjenja in praznjenja. Ko je akumulator povezan s porabnikom, ki potrebuje elektriko, kot je npr. zaganjalnik v vašem avtomobilu, teče tok iz akumulatorja. Akumulator se tako prične prazniti. V obratnem procesu, ko tok priteka nazaj v akumulator, se le-ta polni in tako obnavlja kemično razliko med ploščami. To se zgodi takrat, ko vozite brez vklopljenih dodatkov in alternator vrača tok nazaj v akumulator.

Ko se akumulator prazni, postanejo svinčene plošče bolj podobne druga drugi, kislina postane šibkejša, in napetost pade. Eventualno se akumulator tako zelo izprazni, da ne more več zagotavljati elektrike zadostne napetosti.

Izpraznjen akumulator lahko ponovno napolnite tako, da mu dovajate električni tok. Popolno napolnjenje akumulatorja vzpostavi kemično razliko med ploščami in akumulator je pripravljen, da deluje s polno močjo.

Ta edinstven proces izpraznitve in polnjenja svinčeno-kislinskega akumulatorja pomeni, da je možno energijo izprazniti in jo vedno znova napolniti. To imenujemo ciklična sposobnost akumulatorja.